Zabrali nam Polskę! Materiały źródłowe z lat 1942-1950 dotyczące losów polskich dzieci w Ugandzie (w świetle zasobów Instytutu Polskiego i Muzeum im. gen. Sikorskiego w Londynie) - Pacholak, Marian (Wydawnictwo eBooki.com.pl, 2019)
Niniejsza publikacja zbiera, najczęściej po raz pierwszy, materiały i dokumenty (przekazy źródłowe i świadectwa zdarzeń) o jednej z wygranych przez nas bitew, choć nie militarnych, lecz nie mniej istotnych. Dotyczy ocalałych i co wydaje się szczególnie ważne przypomnianych tu także imiennie, poprzez autorskie opisy i fotografie – z górą sześciu tysięcy mieszkańców ugandyjskich osiedli Koja i Masindi – pochodzących głównie z Kresów Wschodnich, przede wszystkim kobiet i dzieci: uratowanych dzięki zapobiegliwości władz polskich, materialnej pomocy aliantów zachodnich oraz pracy setek osób wrażliwych na cierpienia ofiar najmniej w tej i w każdej wojnie winnych.
Keywords: II Rzeczpospolita; szkolnictwo; deportacje; wywózki; imperium zła; ZSRR; kraj ocalenia; Persja; Iran; Afryka Wschodnia; polskie osiedla w Ugandzie; szkoły dla dzieci i młodzieży; londyńskie archiwalia i dokumenty; internetowe wspomnienia; fotografie; spis polskich uchodźców