Dziedziczenie nieruchomości w świetle orzecznictwa sądów apelacji lwowskiej w okresie międzywojennym - Koredczuk, Józef (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Rozprawa dotyczy dziedziczenia nieruchomości, które z reguły stanowią najcenniejszy składnik majątku spadkowego. Miało to szczególnie istotne znaczenie w Galicji Wschodniej, obejmującej obszar sądów należących do apelacji lwowskiej. Ze względu na nie skodyfikowanie prawa cywilnego w Drugiej Rzeczypospolitej Tym większe znaczenie miała praktyka sądowa. Do wspomnianego dziedziczenia miały zastosowanie przepisy austriackiego kodeksu cywilnego z 1811 r., którego postanowienia do sfery życia codziennego przenosiło i w ten sposób ożywiało je orzecznictwo sądów na nich oparte. Rozprawa ukazuje wszystkie najistotniejsze kwestie związane z dziedziczeniem nieruchomości w świetle orzecznictwa sadów apelacji lwowskiej.
Keywords: austriacki kodeks cywilny; dziedziczenie nieruchomości; Galicja Wschodnia; orzecznictwo sądowe; prawo spadkowe; sądy apelacji lwowskiej