Komisje dla usprawnienia administracji publicznej w II Rzeczypospolitej : studium historycznoprawne - Przygodzki, Jacek (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Celem opracowania jest przedstawienie struktury i działalności pięciu komisji dla usprawnienia administracji publicznej, działających na terenie Rzeczypospolitej w okresie międzywojennym, które miały doprowadzić do przygotowania programów ujednolicenia i usprawnienia polskiej administracji po odzyskaniu niepodległości przez nasze państwo. Ramy chronologiczne opracowania obejmują czasy od odzyskania niepodległości przez państwo polskie w listopadzie 1918 r., aż do zakończenia prac ostatniej komisji dla usprawnienia administracji publicznej końcem 1933 r. Książka składa się ze wstępu, pięciu rozdziałów ujmujących temat chronologicznie i rzeczowo, zakończenia i aneksów. W monografii zostało dowiezione, że prace wszystkich komisji, działających często pod formalnym przewodnictwem premierów, tak naprawdę prowadzone były dzięki zaangażowaniu fachowych członków, pochodzących z najwyższych gremiów władzy, czy pracowników naukowych szkół wyższych. Stąd w postulatach zmian tak często znajdujemy nowoczesne zalecenia nauki administracji oraz organizacji i zarządzania.
Keywords: II Rzeczpospolita; usprawnienie administracji; administracja publiczna; unifikacja administracji; Komisja dla Spraw Oszczędności Państwowych; Komisja dla Reformy Administracji; Komisja Trzech; Komisja dla Reorganizacji Administracji; Komisja dla Usprawnienia Administracji Publicznej; K. Młodzianowski; M.Z. Jaroszyński; R. Hausner; M. Bobrzyński; S. Kasznica; S. Smólski; S. Wojciechowski; L. Grendyszyński; J. Żarnowski; biurowość; podziały terytorialne; samorząd terytorialny; kształcenie urzędników; ogłaszanie przepisów prawa; Miasto Stołeczne Warszawa