Zabezpieczenie dowodów w postępowaniu cywilnym w sprawach o naruszenie praw autorskich - Szynkarek, Jakub (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem rozprawy doktorskiej była próba udzielenia odpowiedzi na pytanie, czy polskie przepisy zarówno ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jak i Kodeksu postępowania cywilnego, w zakresie środków służących zabezpieczeniu dowodów, odpowiadają potrzebom praktyki, a także czy są zgodne z wymogami dyrektywy 2004/48/WE. Wśród możliwych do wykorzystania środków tymczasowych zapewniających zachowanie dowodów zastosowanie powinny mieć w szczególności szczegółowy opis z pobieraniem próbek lub bez, zajęcie fizyczne naruszających prawo towarów, a także materiałów i narzędzi użytych do produkcji i/lub dystrybucji tych towarów oraz związanych z nimi dokumentów. W obecnym stanie prawnym polska instytucja zabezpieczenia dowodów nie realizuje w pełni postulatu procesowego uprzywilejowania uprawnionego w postępowaniu cywilnym w sprawach o naruszenie praw autorskich.
Keywords: zabezpieczenie dowodów; prawo własności intelektualnej; prawo autorskie; dyrektywa 2004/48/WE