Podstawy prawoznawstwa dla ekonomistów : materiały do ćwiczeń - Helios, Joanna; Jedlecka, Wioletta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Książka Podstawy prawoznawstwa dla ekonomistów. Materiały do ćwiczeń ma pokazać studentowi praktyczne zastosowanie pojęć prawoznawstwa, zarazem podkreślić znaczenie prawoznawstwa w praktyce, nie tylko prawniczej, ale także ekonomicznej. Wszak każdy ekonomista w swojej pracy spotyka się z takimi pojęciami jak: normy czy przepisy prawne, źródła prawa, system prawa, wykładnia, wnioskowania czy stosowanie prawa. Ćwiczenia mają przede wszystkim służyć usystematyzowaniu wiedzy studentów na temat pojęć prawoznawstwa oraz pokazać sposoby ich prawidłowego używania w różnych kontekstach.
Keywords: prawoznawstwo; przepisy prawne; norma prawna; źródła prawa; system prawa; wykładnia prawa; wnioskowania prawnicze; stosowanie prawa; gałęzie prawa