Fotografia 100 lat temu. Kolekcja fotograficzna w zbiorach Stanisława Poniatowskiego - Nowakowska, Marta (Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, 2016)
Album Marty Nowakowskiej, Fotografia 100 lat temu. Kolekcja fotograficzna w zbiorach Stanisława Poniatowskiego, (s. 87, Wrocław 2016) została opracowana w oparciu o zbiór fotografii Stanisława Poniatowskiego. Prace przygotowawcze do publikacji dotyczyły głównie identyfikacji obiektów, miejsc lub postaci widocznych na zdjęciach, gdyż część z nich nie miała dokumentacji. Opisano je we współpracy ze specjalistą, prof. dr hab. Anną Krasnowolską z Instytutu Orientalistyki UJ. Album zawiera wprowadzenie do historii fotografii podróżniczej i antropometrycznej, następnie autorka umieściła w powyzszych kontekstach obiekty z kolekcji Stanisława Poniatowskiego.
Keywords: Stanisław Poniatowski; etnologia; fotografia podróżnicza