Fundacje : wybrane zagadnienia - Blicharz, Jolanta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W książce analizie poddany został przede wszystkim aktualny kształt polskiego prawa fundacyjnego. Zwrócono uwagę na istotne problemy współczesnego sektora fundacji w Polsce. Dotyczą one zarówno braku niejasnych uregulowań prawnych dotyczących tych instytucji, jak i nowych wyzwań, przed którymi stoją współczesne społeczeństwa. Większość rozważań została uzupełniona o prezentację projektowanych zmian w polskim prawie fundacyjnym.
Keywords: Foundation; private law foundation; public law foundation; position of foundation in the field of therapetic activity