Dyplomacja i Bezpieczeństwo, nr1(1)/2013, "Polska Polityka Wschodnia" - Mróz, Maciej. Red. (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego)
Tematyka pierwszego numeru periodyku „Dyplomacja i Bezpieczeństwo” została skoncentrowana głównie wokół koncepcji polskiej polityki wschodniej, instrumentów jej realizacji, relacji Polski, Niemiec i innych członków Unii Europejskiej z Ukrainą i Federacją Rosyjską na płaszczyźnie dwustronnej i multilateralnej. Ponadto w kręgu zainteresowań Autorów znalazły się kwestie bezpieczeństwa, dyplomacji publicznej, problemów ekumenicznych na linii Kościół katolicki – Kościół prawosławny i ich znaczenia dla stosunków polsko-rosyjskich, orzecznictwa międzynarodowego w „sprawie katyńskiej”, a także roli społeczności żydowskiej z byłego Związku Radzieckiego w kształtowaniu relacji izraelsko-polskich. Poszczególne zagadnienia są rozpatrywane na tle zmieniających się konfiguracji politycznych w rejonie Europy Środkowej i Wschodniej. Polska polityka zagraniczna Polski po akcesji naszego kraju do Unii Europejskiej wyraźnie weszła w nową fazę. Z większym lub mniejszym powodzeniem polska dyplomacja usiłuje, przede wszystkim w oparciu o Niemcy i inne kraje wspólnoty, zwiększyć efekt swojego oddziaływania na wschodnich partnerów. Zamieszczone w roczniku artykuły analityczne i studia odzwierciedlają zainteresowania badawcze pracowników Zakładu Polityki Zagranicznej RP Instytutu Studiów Międzynarodowych oraz zawierają analizy i opinie zaproszonych Gości z Ukrainy.
Keywords: dyplomacja publiczna; bezpieczeństwo; Polityka Wschodnia; Ukraina; Unia Europejska; NATO; Federacja Rosyjska; Republika Federalna Niemiec; Kościół katolicki; kościół prawosławny; Żydzi rosyjscy w Izraelu; Katyń; polityka wschodnia RP