Zabezpieczenie zobowiązań podatkowych hipoteką przymusową - Kopyściańska, Katarzyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Hipoteka przymusowa w prawie podatkowym ma bez wątpienia interdyscyplinarny charakter. Mieści się ona wprawdzie głównie w obszarze prawa publicznego, to jednak uwzględniając istotę i charakter tego zabezpieczenia zobowiązań podatkowych, znaczna część zagadnień dotyczy również prawa prywatnego. Treść hipoteki przymusowej w prawie podatkowym jest zatem zgodna z cywilnoprawnym znaczeniem tego zabezpieczenia. Z uwagi chociażby na sposób jej powstawania, tj. przymusowy, pozaumowny, jak i rodzaj należności które zabezpiecza (publicznoprawne, podatkowe) ma ona szczególny charakter prawny, jednakże uznanie hipoteki przymusowej za ograniczone prawo rzeczowe umożliwia w obecnym stanie prawnym stosowanie do niej przepisów o hipotece umownej (zwykłej) oraz innych przepisów kodeksu cywilnego dotyczących ograniczonych praw rzeczowych. Podjęcie próby kompleksowego zbadania problematyki hipoteki przymusowej w prawie podatkowym jest konieczne z uwagi na potrzebę, częściowego chociażby, wypełnienia luki występującej w polskiej doktrynie prawa podatkowego.
Keywords: hipoteka przymusowa; zobowiązanie podatkowe; zabezpieczenie; podatnik; organ podatkowy; egzekucja; zaległość podatkowa; hipoteka przymusowa łączna; ordynacja podatkowa