Rządy prawa i europejska kultura prawna - Bator, Andrzej. Red.; Helios, Joanna. Red.; Jedlecka, Wioletta. Red.; Potrzeszcz, Jadwiga. Rec. (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Niniejsza publikacja została podzielona na trzy merytoryczne części. W pierwszej z nich znalazły się rozważania teoretyczne odnoszące się do problematyki rządów prawa. W drugiej skoncentrowano się na problematyce rządów prawa w orzecznictwie sądowym. Trzecia, ostatnia, jest zbiorem różnych opracowań zarówno teoretycznych, jak i praktycznych dotyczących szeroko pojmowanej europejskiej kultury prawnej. Prezentowane prace stanowią rozwinięcie referatów wygłoszonych podczas Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej pt. Rządy prawa i europejska kultura prawna, która odbyła się w dniach 29-30 maja 2014 roku w Zieleńcu. Mamy nadzieję, że oddawana do rąk Czytelników publikacja stanie się inspiracją do dalszych refleksji nad ideą rządów prawa i europejską kulturą prawną, a jednocześnie będzie mogła być wykorzystywana jako pomoc naukowa.
Keywords: prawo międzynarodowe; Unia Europejska; prawo UE; rządy prawa; kultura prawna; sędziokracja; państwo prawa; zasady prawa wyborczego; orzecznictwo sądowe; dialog międzykulturowy