Understanding Ageing in Contemporary Poland: Social and Cultural Perspectives - Grotowska, Stella. Red.; Taranowicz, Iwona. Red.; Libiszowska-Żółtkowska, Maria. Rec. (Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski, 2014)
Temat starości i starzenia się jest dziś na ustach wszystkich – polityków, ekonomistów, dziennikarzy i zwykłych ludzi. Pojawienie się starości w dyskursie medialnym i politycznym uświadamia nam mnogość problemów do rozwiązania, jakie niesie starzenie się społeczeństwa. Badania nad tymi zagadnieniami prowadzą przedstawiciele rozmaitych dyscyplin naukowych – demografii, medycyny, polityki społecznej, ekonomii, psychologii i socjologii. W niniejszej książce zebrano teksty autorów, którzy reprezentują wprawdzie różne dziedziny naukowe, ale łączy ich przekonanie, że starzenie się społeczeństwa należy poddać badaniu, ponieważ ten megatrend kształtuje przyszłość współczesnych społeczeństw i nas wszystkich. Niniejsza książka stanowi interdyscyplinarną próbę uchwycenia wybranych aspektów starości i starzenia się, a w zamieszczonych tu artykułach dominuje perspektywa kulturowa.
Keywords: starzy ludzie; aktywność w starszym wieku; przestrzeń społeczna ludzi starszych; starzenie się w kulturze popularnej; seniorzy; starość; starsi ludzie; starzenie się; style życia seniorów; starzenie się społeczeństwa