Wielość dysfunkcji pomocy społecznej ze szczególnym uwzględnieniem ubóstwa - Miruć, Alina (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Przyczyny ubóstwa i metody jego zwalczania są przedmiotem badań wielu dyscyplin nauki oraz jednym z najpoważniejszych wyzwań rozwojowych współczesnego świata. Zainteresowanie tym zagadnieniem znajduje wyraz w wyjątkowo obszernej literaturze socjologicznej, jak i ekonomicznej, w której podejmowane są próby przedstawienia zjawiska ubóstwa w kontekście społeczno-ekonomicznym.Intencją naszą jest wskazanie niektórych rozwiązań prawnych jako sposobów umożliwiających ograniczanie i przezwyciężanie zjawisk społecznie niekorzystnych i nieakceptowanych. Zdajemy sobie sprawę, że prawo jest niewystarczającą metodą rozwiązywania współczesnych kwestii ubóstwa. W sferze systemów prawa ubóstwo powoduje w dużej mierze samo prawo. Niski poziom świadomości prawnej oraz słaba informacja na temat obowiązujących rozwiązań prawnych, sprawiają, że ludzie niewiele wiedzą o przysługujących im prawach i zabezpieczeniach. Żywimy nadzieję, że praca ta zainspiruje Czytelników do przemyśleń i nowych refleksji.Publikowany zbiór tekstów jest pokłosiem Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej pt. „Ubóstwo w Polsce”, która odbyła się we Wrocławiu w dniu 24 maja 2013 r.
Keywords: ubóstwo materialne; ubóstwo duchowe; ubóstwo ewangeliczne; prekariat; prekarność; feminizacja ubóstwa; ubóstwo wśród wiernych; pomoc ubogim; ubóstwo ekonomiczne; aukcje charytatywne; ubóstwo emerytów; kultura ubóstwa; ubóstwo na terenach wiejskich; polityka społeczna; ograniczanie ubóstwa