The concept of “denationalization” (or the equivalent “delocalization”) in the context of the US Federal Court decision in Chromalloy Aeroservices Inc. V Arab Republic of Egypt 939 F. Supp. 907 (DDC 1996) and the Amsterdam Court of Appeal Decision in Yukos Capital SARL v OAO Rosneft [2009] - Piątkowska, Katarzyna (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Przez ostatnie pięćdziesiąt lat w sferze praktyki orzeczniczej międzynarodowego arbitrażu handlowego nastąpił ogromny zwrot w kierunku harmonizacji i ujednolicenia. Obecnie jednym z ważniejszych pytań, jakie w tej kwestii jest stawiane, to czy wyrok, który został uchylony w kraju miejsca procesu arbitrażowego, może zostać uznany i wykonany w innym. Artykuł opisuje koncepcję „delokalizacji” takich wyroków w świetle dwóch znanych spraw: Chromalloy i Yukos. Autorka stara się też odpowiedzieć na pytanie, czy sama Konwencja Nowojorska oferuje możliwość uznawania i wykonania wyroków sądu arbitrażowego, które zostały uchylone w innym kraju.
Keywords: delocalization; Chromalloy; Yukos; New York Convention of 1958; enforcing arbitral awards