Godność człowieka i dobro wspólne w papieskim nauczaniu społecznym (1878-2005) - Wstęp - Sadowski, Mirosław (1964– ) (Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa, 2010)
Celem pracy było wykazanie, że ludzka godność i dobro wspólne stanowią rdzeń papieskiego nauczania społecznego od jego narodzin, zapoczątkowanych w 1878 r. przez Leona XIII, aż do schyłku pontyfikatu Jana Pawła II, zatem do 2005 roku. Autor dowodzi, że wymienione kategorie pomimo pewnej ewolucji pozostają w swych zasadniczych punktach niezmienne, oraz przekonuje dlaczego należy rozpatrywać je kumulatywnie. Książka została podzielona na pięć części. Dwa pierwsze rozdziały mają charakter teoretyczny i są swego rodzaju wprowadzeniem do papieskiego nauczania społecznego w kwestii ludzkiej godności i dobra wspólnego. Rozdziały od trzeciego do piątego poświęcone są analizie papieskiego nauczania społecznego w latach 1878-2005 i dotyczą nauczania następujących papieży: rozdział III - Leona XIII, Piusa XI i Piusa XII, rozdział IV - Jana XXIII i Pawła VI. Ostatni, V rozdział dotyczy analizy poglądów na ludzką godność i dobro wspólne w nauczaniu Jana Pawła II. Autor rozprawy przekonuje, że dla papieża Polaka chrześcijaństwo stanowi przyczynę i źródło ludzkiej godności i dobra wspólnego. Główna teza pracy głosi, że w oparciu o idee dignitas humana i bonum commune papieska nauka społeczna rozważa a także rozstrzyga całe spektrum fundamentalnych zagadnień dotyczących religii, moralności, filozofii, kultury, prawa, polityki, a nawet ekologii. W nauczaniu papieskim dostrzec można próbę wprowadzenia do dyskursu publicznego, w kontekście ludzkiej godności i dobra wspólnego, takich klasycznych idei i wartości jak: prawda, dobro, sprawiedliwość, sumienie, miłość, miłosierdzie czy cnota. Zdaniem Autora to właśnie dzięki papieskiemu nauczaniu społecznemu, w świecie pełnym dekonstrukcji klasycznych wartości i starań o unicestwienie tradycyjnej etyki, pozostała nam jedynie ludzka godność, jako fundament, a jednocześnie najważniejszy składnik dobra wspólnego, albo naszego człowieczeństwa.
Keywords: prawa człowieka; Jan Paweł II (papież; 1920-2005); osoba ludzka; imago Dei; katolicka nauka społeczna; Jan XXIII (papież; 1881-1963); Pius XI (papież; 1857-1939); personalizm; godność człowieka; Leon XIII (papież; 1810-1903); dignitas humana; subsydiarność; bonum commune; dobro wspólne; Maritain, Jacques (1882-1973); życie ludzkie; Pius XII (papież; 1876-1958); solidaryzm; Paweł VI (papież; 1897-1978); nauczanie społeczne Kościoła; nauczanie papieskie