Prawne aspekty działalności marketingowej - Blicharz, Jolanta; Szalonka, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2024)
Książka „Prawne aspekty działalności marketingowej” została zaplanowana i zrealizowana jako opracowanie mające na celu wyeksponowanie znaczenia marketingu, jako istotnego elementu działalności gospodarczej w dzisiejszej, wysoce powiązanej i dynamicznej gospodarce globalnej. Dla osiągnięcia przejrzystości rozważań praca została podzielona na trzy rozdziały. Pierwszy, prezentujący ogólną charakterystykę podstaw prawnych, zasad podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce, stanowi podstawę do dalszych szczegółowych rozważań w zakresie działalności marketingowej. Przedstawiono w nim istotę działalności gospodarczej, najważniejsze prawa przedsiębiorcy i zasady prowadzenia działalności gospodarczej w warunkach gospodarki rynkowej. W drugim rozdziale omówiono genezę marketingu, opisano orientacje zarządzania przedsiębiorstwem. Głównym celem tego rozdziału było wskazanie, czym jest marketing i w jaki sposób można zaimplementować go w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Rozważania zawarte w trzecim rozdziale dotyczą wpływu otoczenia na działalność przedsiębiorców. Jego zadaniem jest przedstawienie roli polityki antymonopolowej we wspieraniu rozwoju gospodarczego, jak i charakterystyki prawa konkurencji w kontekście rozwoju sztucznej inteligencji. W rozdziale tym zwrócono również uwagę na istniejące luki w badaniach na temat skutecznej ochrony prawnej przed technikami marketingu emocjonalnego sztucznej inteligencji.
Keywords: działalność gospodarcza; marketing; neuromarketing; sztuczna inteligencja (AI); przedsiębiorcy