Historyczne i politologiczne varia. Z prac badawczych na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Wrocławskiego - Wandowicz, Konrad. Red.; Glajcar, Rafał. Rec. (Instytut Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Praca „Historyczne i politologiczne varia. Z prac badawczych na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Wrocławskiego” składa się z czterech tekstów: dwóch o charakterze historycznym i dwóch politologicznych. Pierwszy, autorstwa Tadeusza Lebiody, zawiera analizę postrzegania przez niemiecką opinię publiczną postawy Włoch w trakcie procesu zerwania przez nie sojuszu Trójprzymierza i przyłączenia się do ententy w czasie I wojny światowej. Autor przedstawia reorientację polityki Italii, która dokonała się w trzech etapach. Ostatni etap zakończony został wypowiedzeniem przez Rzym wojny Niemcom. Drugi artykuł, Artura Kamińskiego, obejmuje wycinek stosunków polsko-niemieckich, a ściślej działalność tytułowej „Zgody”. Związek Polaków „Zgoda” w RFN powstał w 1950 r. w Hamburgu, w wyniku rozłamu w Związku Polaków w Niemczech „Rodło”. Przyczyną rozłamu był stosunek działaczy do nowej powojennej władzy w Polsce. Związek działał do 2013 roku, wydając w latach 1951-2008 czasopismo „Głos Polski”. Trzeci tekst, Katarzyny Kobielskiej i Iwony Macek, analizuje założenia, cele i mechanizmy wdrażania koncepcji zielonej gospodarki, zwracając uwagę zarówno na wieloznaczność pojęcia, jak wieloaspektowość samej koncepcji i niejednoznaczność rezultatów. Kilkanaście lat funkcjonowania koncepcji zielonej gospodarki stało się podstawą dokonywanych przez Autorki podsumowań oraz prób ukazania dylematów związanych z jej wdrażaniem. Czwarty artykuł, autorstwa Patrycji Ściebior-Jońskiej, podejmuje temat wykorzystywania instrumentu demokracji bezpośredniej, jakim jest referendum, do kontroli władz na poziomie lokalnym. Instrument ten często znajduje zastosowanie w walce politycznej i mimo ewolucji jego wykorzystywania nie odegrał w analizowanym okresie spodziewanej roli.
Keywords: I wojna światowa; Niemcy; Włochy; Trójprzymierze; neutralność; Polonia niemiecka; Związek Polaków „Zgoda”; stosunki polsko-niemieckie; zielona gospodarka; zrównoważony rozwój; proekologiczne rozwiązania; referendum lokalne; demokracja bezpośrednia; samorząd