Handel w dziejach państwa i prawa - Nowicka, Dobromiła. Red.; Korzeniewska-Lasota, Anna. Rec.; Stawarska-Rippel, Anna. Rec. (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Monografia stanowi próbę przybliżenia wieloaspektowości zjawiska handlu z perspektywy prawnohistorycznej. Każdy z piętnastu rozdziałów traktuje o nieco innym wymiarze obrotu handlowego, postrzeganego przez pryzmat rozwoju regulacji prawnych i ich powiązań z relacjami społeczno-gospodarczymi, podmiotów w nim uczestniczących, ograniczeń z uwagi na przedmiot działalności handlowej, umów szczególnie istotnych dla handlu, monopoli, nie pomijając także negatywnego jego aspektu – handlu ludźmi. Poszczególne części monografii odnoszą się tak do ziem polskich, jak i obszarów innych państw, jednocześnie dotycząc zagadnienia handlu w bardzo szerokiej perspektywie czasowej – począwszy od antyku aż do regulacji współczesnych. Publikacja stanowi zaproszenie do szerokiego spojrzenia na handel w dziejach państwa i prawa, zawierając analizę przykładowych zagadnień, które ukazują bogactwo różnorodnych aspektów dyskusji nad tym niezwykle złożonym zagadnieniem.
Keywords: handel; historia handlu; obrót handlowy; monopol; ograniczenia handlu; spółka; sprzedaż; umowa składu