Dziedzictwo kulturowe gminy Milicz - Gliński, Radosław; Patała, Agnieszka (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2019)
Publikacja ma za zadanie przedstawić proces powstawania i przemian materialnego dziedzictwa kulturowego gminy Milicz, ograniczonego tu zwłaszcza do zabytków architektury świeckiej i sakralnej, a także z zakresu rzeźby i malarstwa, powstających od czasów prehistorycznych po XX w. Podstawowy przedmiot zainteresowania stanowią istniejące obiekty, a także rozliczne kwestie związane z rozwojem przestrzennym i przemianami konfesyjnymi zachodzącymi na tych ziemiach. Zasadniczym celem publikacji jest usystematyzowanie dotychczasowego stanu badań na temat gminy Milicz i jej zabytków, uzupełnienie go nowymi spostrzeżeniami, obserwacjami i uwagami, nie mającymi jednak charakteru rewolucyjnego.